Logo_KR_fc 01

Vlees voor een prikkie!

jay wennington-bewerkt

Kun jij de verleiding af en toe ook niet weerstaan? Is de lokroep van een mals stukje vlees jou soms ook teveel? Ondanks dat je weet dat er zoveel nadelen kleven aan het nuttigen van een malse steak met pepersaus of een varkenshaas met champignonroomsaus?

Nog even, dan hoef je je nooit meer bezwaard te voelen na het eten van een overheerlijk stukje vlees. Waarom niet? Omdat het niet lang meer zal duren voordat we kweekvlees eten kunnen. Touché, het klinkt misschien niet heel erg oké. Maar dat is het juist wel!

Want met kweekvlees is er binnenkort vlees voor wie het wil, met slechts een prikje uit de bil. Kweekvlees wordt namelijk gemaakt uit (stam)cellen van dieren. Onder stimulans en dankzij de eigenschappen van de cellen kan men deze laten uitgroeien tot ècht vlees. Koeien en varkens hoeven ervoor niet meer naar de slacht. In plaats hiervan wordt er slechts een klein pijnloos naaldje ingebracht.

Dat is niet het enige goede nieuws. Want het is niet alleen een enorme verbetering voor het dierenwelzijn, kweekvlees is ook nog eens veel beter voor het milieu. Koeien bijvoorbeeld, het zijn natuurlijk de allerliefste beestjes. Maar zoals ze nu in de bio-industrie gebruikt worden, zijn het vooral kleine vervuilende vlees- en virusfabriekjes. En omdat ze met zoveel zijn (op een vaak veel te kleine ruimte), tikt de vervuiling in de vorm van CO2-uitstoot van de lieve dames inmiddels behoorlijk aan.

En aan de goed nieuws parade komt niet eens einde met de voordelen van kweekvlees voor dier en milieu. Kweekvlees kan namelijk ook allerlei gezondheidsvoordelen opleveren. Dit begint al bij de financiële stress van de eind maandelijkse pijn in de portemonnee. Op termijn kan kweekvlees goedkoper worden dan vlees. Daarnaast moet het mogelijk zijn om ongezonde vetten en schadelijke stoffen dat (rood)vlees bevat weg te laten in het gekweekte vlees.

Jammer genoeg moet je wel nog eventjes wachten totdat je ook zonder zelfverwijt je lievelingsstukje vlees eet. Maar er is zeker licht aan het einde van de tunnel. Waarschijnlijk kun je binnen afzienbare tijd restaurants met kweekvlees vinden in Nederland. Tot die tijd dus heel af en toe nog maar genieten van een biologisch stukje vlees.

Schrijf je hier alvast in! Dan laten wij je weten waar en wanneer je voor het eerst kweekvlees kunt proberen.